Si me instalu linuxin

Go down

Si me instalu linuxin

Post  Admin on Sat Jan 09, 2010 12:09 pm

Para se te fillojme me Step by Step Guide se si Installohet Linux (OS)
desha tju ven ne dijeni se ka shume Versione te ndryshme (Distro)
te ketij Systemi Operativ..Lista eshte ne Vijim:
* Ubuntu
* Debian GNU/Linux
* Gentoo Linux
* Mandriva
* Red Hat Enterprise Linux
* Fedora
* Slackware Linux
* SUSE Linux
* KNOPPIX
* Ark Linux

Ka dhe te tjera qe jane ne zhvillim e siper por per momentin keto
jane Distrot me te Fuqishme dhe te perdorura per momentin!


Ateher fillojme:

Pikat:

1. Duhet te download nje nga Distrot e mesiperme te Linux, ne po marrim
si shembull Ubuntu sepse eshte nje nga Distrot me te zhvilluara Per User
Interface (UI) per user friendly me pak fjale eshte i thjesht.

2. Se pari duhet te kontrollojme cilen platform te Ubuntu duhet te marrim
sepse Linux krijon (OS) per shume platforma..
Kemi Kompjuterat me Standarte qe variojne me Base chip si pershembull:
*(x86 architecture, PentiumTM, CeleronTM, AthlonTM, SempronTM)
*64bit AMD and Intel computers

Siq e shifni per kategoria e pare ju nevoitet nje plaftforme 32bit
architecture te platformes Linux sepse Pc juaj suporton vetem 32Bit
platform System Operativ, kurse per te 2 ju mund te emerrni 32Bit ose
64bit platform prandaj duhet te jeni i sigurt se qfare platforme mund te
merrni:

3. Tani mbasi vendosem se cilen platform mund te perdorni, vendosim te
marrim version e preferuar..per ma vone nese keni nje te preferuar mund
ta kerkoni edhe ne mund tju vejm ne dispozicion linkun e downlodimit,
por per me tej une do perdore Ubuntu si shembull:

4. Ateher mbasi vendosem cilen platform do marrim duhet te jeni ne
dispozicion te nje CD-ROM ne PC tuaj qe mund te beni CD dhe te nje
shpejtesi interneti te mjaftueshme qe mos te rrini shume gjate per ta
marre Linux sepse ky si system vjen vetem ne nje ose me shume ISO file
i cili varion nga 700Mg deri ne 4,5Gb varet nga versioni qe merrni ose si e
merrni. Per me sakte duhet te pakten te merrni ISO e pare qe ka based
file kryesor te OS edhe duhet Shkruar (Burn) ne Cd/DVD..Mbani ne Mend
qe gjate Burn Process te Burn ne CD/DVD duhet te beni si me poshte:
Supozoj qe do te perdorni Nero Room Per kete Pune:
1. Hap Nero Room
2. Select Opsionin ISO Burn
3. Add File ISO
4. Burn CD
dhe keshtu do te jeni me nje version te Linux gati per Instalim, tani ju
betet vetem te futni CD ne CD-ROM edhe te filloni instalimin, nese keni
probleme qe te filloni kete process ateher kompjuteri juaj nuk ben BOOT
ne CD keshtuqe vetem duhet te beni 1 ndryshim te vogel ne BIOS qe
CD-ROM te jete Device e pare qe behet Boot dhe jo Hard-Disku juaj.


5. Tani mbasi instalimi ka filluar ju duhet te vendosni se ku do te beni
Instalimin e Linux, me sakte duhet te Beni nje particion te ri per te kete
(OS) sepse duke marre parasysh se ndoshta edhe keni deshire te mani
WIndow ne PC tuaj ateher duhet te krijoni Particione te reja ne PC
tuaj..kjo mundesi do tju jepet ne fillim para se te vazhdon ime instalimin.


Nese keni Pytje te metejshme mos hezitoni te pyetni.

Me Poshte keni Linkun per te Marre Linux (Ubuntu) Platform 32Bit Desktop Version:
Kliko ->> ketu
Kurse ketu keni Platformen 64Bit te Ubuntu Desktop Verion:

Admin
Admin

Posts : 149
Join date : 2010-01-05

View user profile http://al-capone.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum