Qka eshte UNIX-i

Go down

Qka eshte UNIX-i

Post  Admin on Sat Jan 09, 2010 12:16 pm

Qka eshte UNIX-i
UNIX [g2; ju: nɪks] është një sistem operativ multiuser. Ajo u zhvillua në fillim të viteve 1970 nga laboratore Bell në mbështetje të zhvillimit të softuerit.

Sistemet operative Unix sot në përgjithësi është për ose) në burimin e Unix nga AT & T (më parë Bell Laboratories në vitet 1970 kanë, apo për të zbatuar konceptet.

Që nga UNIX është një markë e regjistruar e Grupit të Hapur, të sistemeve të certifikuara të mbajnë emrin UNIX. Megjithatë, ai gjithashtu rregullon sistemet operative, të tilla si kernel Linux në përdorim, në familjet e Unix. Në literaturë një zakonisht përdoret për t'iu referuar unix Unix-like sistemeve, ndërsa letra UNIX (në kryeqytet apo përdorni shkronja kapitale të vogla) për të identifikuar sistemeve të certifikuara.

Për të gjitha këto sisteme, të cilat mund të ndahet në Unix dhe Unix si derivatet e sistemeve operative përfshijnë për shembull sistemet e BSD, HP-UX (Hewlett Packard), DG / UX (Të dhënat e përgjithshme), AIX (IBM), IRIX (silic Grafika), Solaris (e diela) dhe Mac OS X (Apple).

Disa sisteme të tjera të tilla si GNU, Linux apo QNX janë në kuptimin historik nuk Unixderivate, sepse ato nuk janë bazuar në Unixquelltext origjinal, por u zhvilluan ndaras. Megjithatë, ata janë ende Unix-like sistemet që ata janë tipike të funksioneve Unix sistemit operativ për t'u zbatuar. BSD është një rast i veçantë që, edhe pse bazuar fillimisht në Bell Labs kodin burim është bazuar, që nga mesi i viteve 1990, megjithatë, nga një komunitet të lirshme e programues ka qenë plotësisht të përshkruhet kështu që tani është e lirë e kodit origjinal copyright.

Kernel Unix shoferët e ka në qasjen pajisje hardware vetëm, dhe proceset e menaxhuar. Në Përveç kësaj, ai përfaqëson sistemin në dispozicion në versionet moderne përveç protokoll rrjeti rafte. Pirun thirrje sistemit nga proceset e përdorura për të filluar (sistemi thirrje exec) dhe taksa nga proceset e tjera dhe për të komunikuar me sistemin file. Accesses për shoferët pajisje janë plotësisht si aksesi në "fotografi të veçantë" në sistemin e file. Kështu, fotografi dhe pajisjet nga perspektiva e proceseve dhe të hapur për programet e aplikimit sa më shumë të jetë e mundur (thirrjet sistemit të standardizuar, lexoni, shkruani, etj).

Një varg i programeve, duke përfshirë një sistem zhvillimi C dhe një program radhitje (troff) komplet sistemit.

Sistem i skedarit është e organizuar si një directory hierarkike që përmban çdo subdirectories, atëherë një koncept të ri, i cili sot është kudo natyrisht. Lista Root (Lista rrënjë), kjo hierarki është directory "/". Një nga konceptet themelore të UNIX, duke përfshirë floppy dhe CD drives, hard drives shtesë e kompjuterit tuaj, apo kompjutera të tjerëve, terminalet, regjistruesit kaseta dhe fotografi të tjera të veçanta në sistemin e skedave në vend portretizojnë si disa sisteme të tjera operative (përfshirë VMS, MS-DOS, Microsoft Windows) Tani për të krijuar një hierarki të veçantë në dosjen e poshtë ashtu-quajtur "drive letter". "Gjithçka është një file i" është një parim themelor i Unix. Kjo skedë e pergjithshme përkufizim është në natyrën e UNIX dhe bën një ndërfaqe të thjeshtë, uniforme për aplikacione të ndryshme. Në disa Unix-like proceset operative dhe pronat e tyre vetë janë të planifikuara në fotografi (procesit) Sistemi file.

Përkthyes komandës, shell - një proces normal në Unix pa privilegje - si dhe disa komanda default mundësia përdoruesve të japin lehtë Ein-/Ausgabeumleitung për fotografi dhe tuba për të komunikuar midis proceseve.

Një koleksion të madh e komandave të thjeshta, Toolbox UNIX pastaj mund të kombinohen duke përdorur aftësitë programimin e përkthyesit komandës dhe të marrin në detyrat komplekse. Nëpërmjet shumica e pajtueshmërinë e mjeteve të standardizuar shmanget shpesh, që ju të shkruani për "off detyrë", ose administratë të thjeshtë punojnë çdo programeve të specializuara duhet, siç është shpesh rasti me sistemet operative të tjera.

Karakteristika Midis tipare të rëndësishme të një sistemi unix tipike: stabiliteti, multi-user, multitasking është tani (duke përfshirë multithreading), mbrojtjen e memories dhe kujtesës virtuale (zbatuar të parë në Line BSD), mbështetja e rrjetit IP (gjithashtu e parë në Line BSD), të shkëlqyer scripting , një predhë zhvilluar plotësisht dhe një shumëllojshmëri e mjeteve (komandat standart Unix), dhe daemons. Sistemet operative Unix dhe nga workstations Unix-derivatet bazuar përmban zakonisht një ndërfaqe grafike e përdoruesit të X11.

Unix është historikisht i lidhur ngushtë me gjuhën e programimit C - si ka ndihmuar njëri-tjetrin për të thyejnë, dhe kështu C është ende gjuha e preferuar nën sistemet Unix.
Emri Unix [redakto]

Sistemi u quajt në fillim "Unics" (i shkurtuar më vonë të "Unix"), një aluzion për sistemin, "Multics". Emri "Unics" është interpretuar si një Informacione lumtur Uniplexed dhe Shërbimi Computing, megjithatë, ky është një interpretim më vonë (Backronym) - as "Unics" ose "Unix" ose "UNIX" janë akronime.

Diskutime, e cila është tani drejtshkrim korrekt, "UNIX" ose "Unix" është i vjetër. Historikisht, "Unix" drejtshkrimit të vjetër, të drejtshkrimit të fjalës "UNIX" u shfaq vetëm më vonë - për arsye thjesht estetike [1]. Sot, ata kanë kuptime të ndryshme në literaturë zakonisht përdoret për t'iu referuar unix Unix-like sistemeve, ndërsa UNIX përdor për të identifikuar sistemeve të certifikuara. Ashtu si në shumës gjermane është "burimi" dhe te 3 Shmangie nga standarti i ajar latin "Unices" në përdorim në anglisht "Unixes" dhe gjithashtu "Unices".
Historia [redakto]
Unix Timeline

u94; Artikulli kryesor: Historia e Unix

Ken Thompson krijoi 1969 versioni i parë në gjuhën e Unix asamble në PDP-7 dhjetor, si një alternativë për të Multics. Si një nga programet e parë për sistemin operativ të ri Thompson dhe Ritchie ka shkruajtur kernel lojë Hapësirë udhëtimi për të shqyrtuar interfaces që ata do të ketë nevojë. 1972-1974 në C. sistem zbatohet sapo është shpërndarë falas së bashku me një përpilues të C universitete të ndryshme - nga ajo zhvilluar vijës së BSD Unix. AT & T u përpoq përfundimisht edhe të shesin me fitim të Unix, nga e cila u shfaq linjë V Sistemi i Unix. Në vitet 1980, UNIX ishte sistemi dominues që veprojnë në universitete, dhe ka ekzistuar një bollëk të derivateve të ndryshme Unix, të gjitha zbriti në një farë mënyre nga dy linjat kryesore, të cilat ngadalë u shfaq nevoja për standardizimin.
Të drejtat e aktuale të shpërndarjes [redakto]

Të drejtat për markat janë mbajtur nga Grupi i Hapur.
Standardet [redakto]

Çdo prodhues ndryshuar dhe zgjeruar sistemit në vitet 1980, sipas ideve të tyre. Ajo ka evoluar versione me aftësi të ndryshme, komandat, opsioneve të komandës, dhe bibliotekat e programit. Rreth 1985, IEEE parë filloi të standardizohet interfaces për programet e aplikimit. Ky standard i zhvilluar në IEEE-1003, e cila është quajtur në sugjerimin e Richard Stallman POSIX. Ajo tani përbëhet nga rreth 15 dokumente që kanë të bëjnë me të gjitha aspektet e Unix sistemeve të tilla si përkthyes komandën (POSIX kërkon të detyrueshme para shell Korn), i referohen komandat Unix dhe opsionet e tyre, hyrje / dalje dhe gjëra të tjera.

Çmimet e IEEE për dokumentacionin POSIX janë shumë të larta, zbulimi është e ndaluar me ligj autorit. Në herë të fundit, është pra një prirje për të vetme standart Unix Specifikimi nga Grupi i hapur për të parë. Ky standard është e hapur, lirisht në dispozicion në internet dhe pranon sugjerimet e tyre.
Unix dhe Unix si sistemet operative derivatet [redakto]
Sfondi [Edit]

V7 Unix lëshuar deri në vitin 1979, ishte kodi burim i Unix dhe rimbursojë shpenzimet e kopjimit dhe disk të shpërndara në universitete. Unix kështu kishte karakterin e një sistemi të lirë, i lëvizshëm operative. Kodi është përdorur në ligjërata dhe publikime, dhe mund të ndryshohet dhe plotësohet nga idetë e mia personale. Universitetin e Berkeley zhvilluar shpërndarjes të saj, me zgjerime të mëdha, të Shpërndarjes Software Berkeley (BSD).

Tregu në fillim të viteve 1980 vendosi të AT & T, Unix, AT & T kod burim nuk mund të bëhen publike në dispozicion pas kësaj date. Gjithashtu, përdorimi në leksione, etj ishin përjashtuar. Për u bazuar në sistemet BSD - si pjesë e kodit erdhi nga AT & T - taksat e larta të licencës të mbledhura.

Shumë kompani të licencuara kodin burim UNIX dhe prezantuar variantet e tyre në treg, madje edhe me Xenix, Microsoft kishte disa kohë në një ofertat Unix.
GNU [redakto]

Mosdisponueshmëria e kodit burim bëri thirrje Richard Stallman, 1983, projekti GNU ( "GNU's Not Unix") për jetën. Qëllimi i projektit është të krijojë një sistem Unix pa-compatible operativ. Deri në vitin 1990, projekti do të mbulojë të gjitha pjesët esenciale - duke përfshirë përpiluesit C GNU (GCC) - zhvillon, megjithatë, kishte, me përjashtim të kernel.
Linux [redakto]

1987, ata liruan sistemit doktrinar Minix, zhvilluar nga Andrew S. Tanenbaum në Universitetin e Lirë të Amsterdamit. Minix ishte një klon i microkernel Unix, përpiluesit C, editor teksti, dhe komandat shumë, e cila konkurroi në PC hardware më pak kërkues. Kod burim ishte pjesë e dorëzimit. Ndërsa ajo ishte tregtar dhe private, por kishte një çmim shumë të ulët. Si më parë ky sistem u përdor për Unix shumë si një pikë fillimi për eksperimentet tuaja.

Në vitin 1991, studenti Linus Torvalds ishte duke punuar në një emulator terminali, me të cilin ai donte të futesh në një kompjuter universitet. Me kalimin e kohës ai ndërtoi një qasje sistem file dhe karakteristika të tjera të dobishme libër. Së shpejti ai kuptoi se ai e programuar më shumë se një emulator terminali. Ai botoi comp.os.minix kodin burim në lajmeve si një kernel sistemit operativ, i cili duhet të drejtohet në një kompjuter Intel 386. Parë që do të quhet Freax tij projekti. Si administrator i Universitetit të tij si një hyrje për FTP serverin e vet "Linux" fali, ai e quajti projekti në mënyrë të barabartë. Në kodin burim të version 0,01 për Linux ende nuk Freax emrin para ( "FREAX Makefile për kernel).

Shih më tepër: Historia e Linux.
Free derivate BSD [redakto]

386BSD me lirimin e 1992 e Bill Jolitz një sistem tjetër të lira për 80.386 procesorë. Ajo përbëhej nga një arnim për jo-AT & T rrjedh pjesë e lirë të shpërndarjes BSD, dhe ka formuar një tjetër të lirë, tejet të avancuar sistemin operativ për procesorë Intel.

1994 Berkeley botuar 4.4BSDLite me versionin më të fundit të shpërndarjes së tij, i cili ishte liruar nga AT & T kodin burim. Kjo së bashku me 386BSD formuan bazën për NetBSD, FreeBSD, OpenBSD, si dhe menjëherë pas kësaj.
] Mac OS X [redakto

Mac OS X është një pasues i imagjinuar në vitin 2001 nga sistemi i Apple NextStep. Bazë është një hibrid i quajtur kernel XNU, i cili përbëhet nga një microkernel mars, dhe pjesët e kernel FreeBSD. Sistemi i quajtur Baza e Darvinit gjithashtu përfshin programet rrjedhin nga BSD, e cila pret një Unix-like mjedis. Zhvillimi i Darvinit ishte vendosur nën Open Source License Apple License Burimi Publike, i cili ishte i njohur në version 2.0 si një licencë software "të lirë nga Fondacioni Free Software. Së bashku me komponentët e pronarit të botuar nën sistemin e licencimit të tilla si mjedis pune Aqua Mac OS X është i Darvinit
OpenSolaris [redakto]

Që nga viti 2005, Solaris (Version 10) në versionin e tanishëm për udhëtimin e lirë është në dispozicion. Solaris shkon në 32-bit dhe 64 bit-përpunuesit (x86/AMD64, EM64T) nga Intel dhe AMD, si edhe sistemet e 64-bit me UltraSPARC Sun. Për qasje të burimeve dhe pjesëmarrjen, duke përfshirë zgjerimin, ajo është në dispozicion në versionin OpenSolaris, të cilat nuk ndryshojnë nga funksionalisht version binar. Megjithatë, Sun Microsystems kërkon regjistrim dhe ka kushtet e liçencës së vet, me GNU GPL nuk janë të pajtueshme.

Per hete te par i postuar ne rrjeta.org nga pleo

Admin
Admin

Posts : 149
Join date : 2010-01-05

View user profile http://al-capone.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum